WW2/Sovyet Orta Tankları Üzerine Muhabbetler

T-34 ve Almanlar tarafından Tiger çok bilinen ve aslında popüler tanklardır. Gel gelelim ki 2. Dünya Savaşı'nda bu tanklardan daha başarılı tanklar kullanılmasına rağmen çoğu kişi bu tankları popüler etmiştir.

T-34 ve diğer çoğu SSCB tankları, Alman tanklarına göre daha kolay üretilip, daha basit bir mühendislik sunar.

Senin de vurguladığın eğimli zırha gelelim.

30, 45, 60 derece gibi eğimlerde yatırılarak o şekilde montajlanmasını ve bu şekilde kendisine atılan mermilere karşı durmasını amaçlayan bir tasarım özelliği. Burada amaç eğimli zırh plakasına çarpan merminin zırh içinde alacağı yolu uzatarak deliciliğini azaltmak ve zırhın dayanımını arttırmaktır.

1. Dünya savaşında da kullanılmış bir mühendislik idi sanırım. SSCB bulmadı diye biliyorum.

Her tankın kullanım amacı vardır T-34.; taktik olarak kullanayım, zayif piyadelerin üstüne sürüp, arkaları dolaşayım mantığında bir tank değil. Bu sebeple eğimli zırh kullanmaları da doğru bir hareket.

Eğimli zırhın da sonlandırıldığı bir tarih oldu elbet. Almanlar bunu fark edince daha güçlü mermiler yapmaya başladı. Tungsten'i keşfetti. Hasarı ve deliciliği arttırıp eğimli zırhın önüne geçmeyi başardılar fakat burada da malzeme kıtlığı yaşadılar. O zamanki teknoloji, Tungsten'i aşırı şekilde verimli kullanacak seviyede değildi.

Ayrıca T-34'ün çok temel bir tasarımı vardı fakat çok güçlü toplarla donatılmıştı. Bu da T-34'ün geliştirilmeye açık bir alet olduğuna ve en ekonomik yolla, çok adam öldürme peşinde bir alet olduğunu ortaya koyuyor.

Heavy ve Medium tank sınıflandırmasını ve buna karşın tasarım, üretim bocalamalarını 2 taraf da yaşadı. Almanlar bunu daha hızlı çözerken, SSCB biraz bu işlerle uğraştı. Günümüzde böyle ayrımlar yok zaten.

Önceki konuda söylemiştim @StronkComrade. SSCB zekidir :) Bak mesela T-34 medium bir tank. Tiger heavy bir tank. Buna rağmen T-34, Tiger'i delebilecek güçteydi o zamanlarda. Almanların top kaliteleri daha yüksektir. Bunu kullanarak uzun çatışmalarda avantaj korumaya çalışır, SSCB'nin ise ona nazaran daha düşük bir konumda olduğu için yakın çatışmaları sever.

Taktik olarak Almanları herkes başarılı bulsa da ben onları taktilerinde boğan SSCB'yi daha çok seviyorum :)

Kendi çapında bilgisiz birinden uzun bir yazı, tankların içine daha çok girmem lazım :D
Bilmiyorum falan diyorsanız ayıp ediyorsunuz, gayet iyi anlıyorsunuz bu işlerden. :)
Açılı zırh mantığının en iyi yansıtıldığı tanklardan biriside "T-44 ve T-44-100", T-34'ün geliştirilmiş versiyonudur.


385360


Orta tank lakin ağır tanklara bedel bir tasarıma sahip. Karşısına çıkan tanklara gösterdiği efektif zırhı bu aracı çok iyi yerlere getirdi. 85'lik modellerinde D-5T ve diğer geliştirilmiş T-34-85 topunu kullanmakta idi, daha sonra 100'lük modeller üzerinde D-10T topu denendi ve işe yaradı. Bu topun takılmasının ardından taret zırhını 10 mm civarında incelttiler. Bu D-10T topu 47 model T-54'ler de kullanılıyordu ve üzerinde geliştirmeler yapılmıştı. 49 ve 51 model T-54'ler APDS ve HEAT-FS mühimmat kullanabilmek için modernize edilmişti.
 
Evet, Amerikan M1'lerine yenilerek
emoji16.png
(T-90'dan bahsediyorum. T-90AM hakkında bilgim yok. Gelişmiş versiyonu falansa bilmem :D )
Hocam T-90A'lar nerede M1'lere yenildi? :)

T-72'ler M1'lere yenilmiştir, T-90A'lar değil. Bu normaldir çünkü aralarında büyük teknolojik farklar vardır. Daha sonra T-90'lar ve T-90A'lar geliştirilmiştir. Belki bilmiyorsun ama dünyanın en kötü tanklarından birisidir M1'ler, M1A2'ler ve modernizeli versiyonları. Rusya kendi topunu üretiyor, ABD ise Almanlardan aldığı L/44 topunu lisans altında kullanıyor.

Bu ABD çok saçma bir ülkedir ama ekonomiyi elsiz idare edebilmektedir. :)

Zaten belirtmişsiniz, yeni gördüm yorumunuzu.

Ha M1'lerin yendiği T-72 miydi. Pardon pardon, aklım karıştı
emoji23.png
Uzun zamandır bu konular hakkında konuşacak birilerini bulamıyordum. Unutmuşum hep
emoji4.png
 

Geri
Yukarı