Rehber Yasal ve ücretsiz şekilde Aseprite kullanmak

Ne yaptıysam olmadı destek olmak amacıyla gidip satın aldım bende.

Kaynak kodun güncel olmasına ve Microsoft Visual C++ redistributable tüm sürümlerin kurulu olmasına dikkat edin. Windows 11'de de denedim, sıkıntısız şekilde oluşturdu. Muhtemelen eksik bir kütüphane bulunuyor.
 

Uygulama pixel art için çok işe yarıyor, deneyeceğim bakalım. Derleme için her şey zaten yüklü.
Bir ara repack uygulaması paylaşıyordun bir konuda, o hala duruyor mu? Duruyorsa paylaşabilir misin?
 
Konuyu hortlatıyorum ama yeni sürüm geldiğinde her şeyi baştan mı yapmamız lazım yoksa kısa bir yolu var mı?
 
Ekran görüntüsü 2024-04-01 163917.png
Bende bu şekilde hata veriyor. Bir türlü çözemedim.
 
Son düzenleme:
Aseprite mükemmel bir yazılım, özellikle de pixel art ile uğraşıyorsanız. Ama sizce de biraz pahalı değil mi?

Eki Görüntüle 1471693

Steam Türkiye için yerel fiyatlandırma önerisinde bulunduğundan bir tık daha uyguna alıyoruz ama bir anlığına durumumuz olmadığını veya Steam'in yerel fiyatlandırmaya teşvik etmediğini düşünün.

Eki Görüntüle 1471700

Pek eğlenceli gözükmüyor değil mi?

Peki size yasal ve ücretsiz bir şekilde tam fonksiyonları ile Aseprite kullanabileceğinizi ve bunun bizzat geliştiriciler tarafından önünün açıldığını söylesem?

Evet, aseprite açık kaynak olduğundan ve lisansı sadece derlediğiniz yazılımı dağıtmanızı kısıtladığından yazılımın kaynak kodlarını indirerek ve ufak bir uğraşla bedava Aseprite kullanabilirsiniz. Eğer fantezi arıyorsanız hadi gelin o halde başlayalım.

Bize ne gerekecek?

Öncelikle bize Visual Studio 2019 ve daha üzeri bir sürüm Visual Studio IDE, yani tümleşik geliştirme ortamı lazım. İndirme linkine şuradan ulaşabilirsiniz:

Şimdi ikinci gereken ise Aseprite kaynak kodları. Onları da GitHub üzerinden çekin. Linki aşağıya bırakıyorum:

Bu arada unutmadan, işaretlediklerim kesinlikle seçili olmalı. Sonra benim kafama hata raporlarını atmayın. 😄

Eki Görüntüle 1471730

Eki Görüntüle 1471733

Pekala, devam edelim. Kaynak kodumuz var, Visual Studio olması gerektiği gibi kurulu. "Peki bu nasıl derlenecek ey Lazerhawk efendi?"
Yetiş ya Cmake!

Bu tatlış yazılım C ve C++ için yazılım derleme otomasyonudur, kısacası bayağı bir gerekli olacak efenim. Kendilerini hemen indirelim: CMAKE Resmi Sitesi

Cmake indi ama bizim işimiz bitmedi. İki yazılıma daha ihtiyacımız var: Skia ve Ninja.

Skia'nın ne olduğunu anlatmak benim için bile fazla yorucu ama Ninja ise, bilgisayarınızda birazdan adam ettiğiniz o kodların Build edilmesini sağlayacak. Bu ufaklığın en önemli özeliği hızı. Kendisi bu işi hızlı şekilde yapıyor, bayağı hızlı... Eğer 2008 yılından kalma bir masaüstü veya Celeron işlemcili patates bir laptop kullanmıyorsanız en geç 5-10 dakika içinde size Aseprite'ı çalıştırabilir program haline getirecek eleman bu. Ben aşağıya ikisinin de GitHub üzerinden çekilmiş hallerini size veriyorum:

10TB Google Hesabının GitHub Bölümü (Burası Büyüyecek :D )

Şimdi, gelelim fasülyenin faydalarına.
Cmake'in kurulum dosyasına çift tıklayın ve kuruluma başlayın. Tüm kullanıcılar için kurulum yapacaksınız, ona göre. Aha da aşağı resim koydum:

Eki Görüntüle 1471753

Şimdi tüm dosyaları masaüstüne koyun, ardından aseprite kaynak koduna sağ tıklayarak WinRAR ile "dosyaları ayıkla" seçeneğini seçin: Ayıklama yapacağınız konum şu olacak: C:\aseprite

Bunu yaptıktan sonra yerel disk kısmına gelin ve "deps" adında bir klasör oluşturun. Daha sonra Skia'nın dosyalarına aynı Aseprite kaynak koduna yaptığınız gibi dosyaları ayıkla demeniz gerekecek. Bu sefer dosya konumu olarak şunu belirtin: [B]C:\deps\skia[/B]

Şimdi Ninja'nın bulunduğu ZIP dosyasını açın ve C:\Program Files\CMake\bin konumunun içine exe dosyasını aktarın. Yönetici izni isterse onay verin.

C:\aseprite klasörüne geri dönün ve bu klasörün içinde "Build" adında bir klasör oluşturun.
Şimdi CMD yani komut ıstemi'ni açın ve şunu yazın:

Kod:
call "C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\2022\Community\Common7\Tools\VsDevCmd.bat" -arch=x64

(Kullandığınız sürüme göre 2022 yazan yeri düzenleyin.)

Kısa sürecek bir işlem başlayacak. Bittikten sonra şunu yazın: cd C:\aseprite\build
Enter tuşuna bastıktan sonra konum olarak yukarıdaki klasör seçilmişse devamında bu komutu yapıştırın:

Kod:
 cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=RelWithDebInfo -DLAF_BACKEND=skia -DSKIA_DIR=C:\deps\skia -DSKIA_LIBRARY_DIR=C:\deps\skia\out\Release-x64 -G Ninja ..

Bu işlem uzun sürebilir, çayınızı kahvenizi alın ve başka bir işle uğraşın.

İşlem bittikten sonra size işlemin tamamlandığını söyleyecek, ama sakın CMD ekranını kapatmayın. Son bir adımımız kaldı.
Bu dakikadan sonra tek yapmanız gereken şunu yazmak:

Kod:
ninja aseprite

Ardından 5-15 dakika arasında değişen bir sürede uygulama son kullanıcının kullanımına hazır hale gelecek, işlem bittikten sonra C:\aseprite\build\bin konumunun içinde dosyaları bulabilirsiniz:

Eki Görüntüle 1471770

Bu şekilde yasal yoldan ve ücretsiz şekilde aseprite elde etmiş olduk. Geliştiriciler size bir kısıtlama sunmuyor, ticari projeleriniz için kullanabilirsiniz. Ancak kesinlike derleme çalışmayı internet ortamına yaymayın ve satmayın. Lisans bunu kısıtlıyor.

Not: Eğer programı beğendiyseniz ve maddi durumunuz iyiyse, geliştiriciyi desteklemek için programı satın alın. Bu şekilde çok daha işlevsel özellikler eklemeleri için onları fonlamış olursunuz:


Cidden açık kaynak programın neden ücretli olmayacağının en büyük özeti gibi şu makale.
 

Geri
Yukarı