Düşük-orta seviye kulaklıkla 320 Kbps mi yoksa FLAC mi dinlenir?

O sizin kulak ses renginize göre değişir. Her insanın kendi ses rengi vardır ve kulağınızın algılayabildiği en iyi ses düzeyini yakalayabildiğiniz zaman kendiniz karar vermiş olursunuz. Bir başkası yalnızca öneride bulunabilir.

FLAC dinlemekten keyif alıyor ve 320kbps (.mp3, .aac) formatına döndüğünüzde aradaki ses kalitesi kaybını fark ediyorsanız o zaman FLAC formatında kalmalısınız. Ama kullandığınız kulaklık size bu farkı yansıtmıyorsa o halde 320kbps (.mp3, .aac) formatında kalırsanız depolama açısından tasarruf etmiş olursunuz.
 
Son düzenleme:
Kulaklığın ne olursa olsun FLAC farkını hissedersin ama bu hissiyat kulaklık kalitesiyle doğru orantılı olarak artar.

Peki Spotify yuksek kalitesiyle Deezer'in 320 Kbps kalitesi arasinda fark bariz oluyor mu? Spotify kullanicisiyim da Deezer'in premium 30 gun ücretsiz denemesini kullanıyorum gecis yapacağım.
 
Peki Spotify yuksek kalitesiyle Deezer'in 320 Kbps kalitesi arasinda fark bariz oluyor mu?
Deezer'ı pek bilmiyorum. FLAC parçalar için açıkçası ben Apple Music kullanıyorum. Tabii oradaki ismi "ALAC (Apple Lossless Audio Codec)". Üniversite öğrencisiyden ayda 10 TL.
 
O sizin kulak ses renginize göre değişir. Her insanın kendi ses rengi vardır ve kulağınızın algılayabildiği en iyi ses düzeyini yakalayabildiğiniz zaman kendiniz karar vermiş olursunuz. Bir başkası yalnızca öneride bulunabilir.

FLAC dinlemekten keyif alıyor ve 320kbps .mp3 formatına döndüğünüzde aradaki ses kalitesi kaybını fark ediyorsanız o zaman FLAC formatında kalmalısınız. Ama kullandığınız kulaklık size bu farkı yansıtmıyorsa o halde 320kbps .mp3 formatında kalırsanız depolama açısından tasarruf etmiş olursunuz.
Deneyebilecegim bir site falan var mi ? Deezerdan tek tek denemek zor oluyor ya

Deezer'ı pek bilmiyorum. FLAC parçalar için açıkçası ben Apple Music kullanıyorum. Tabii oradaki ismi "alac (Apple lossless Audio codec)". Üniversite öğrencisiyden ayda 10 TL.

Deezer, Apple Music ve Tidal karşılaştırıyor genelde zaten. Muadili yani. Tidal en iyisiydi sanirim.
 
Deezer, Apple Music ve Tidal karşılaştırıyor genelde zaten. Muadili yani. Tidal en iyisiydi sanirim.
Tidal, TR'den çekildi ama en iyisi diyemem. Çünkü bütün müziklerde bir yapaylık söz konusu. Yapaylıktan kastım ses kalitesi değil. Mesela bir şarkıcının, şarkısında kasıtlı olarak yapmış olduğu distortion varsa, Tidal bu distortionu temizliyor. Evet, daha temiz bir ses duyuyorsun ancak doğal olmuyor.
 
Deezer'ı pek bilmiyorum. FLAC parçalar için açıkçası ben Apple Music kullanıyorum. Tabii oradaki ismi "alac (Apple lossless Audio codec)". Üniversite öğrencisiyden ayda 10 TL.

Vallaha üniversite öğrencisiyim o da iyiymiş aslında. Bilmiyorum aralarinda kalite farki vb var mıdır ama bakılabilir.
 
Öncelikle iyi bir müzik için kesinlikle onboard (genellikle Realtek ALC) ses kartından kurtulup kendinize PCI veya harici ses kartı almanız gerekiyor.
Bir oyunun grafiklerini istediğiniz kadar arttırın monitörünüz renklerin tonunu güzel bir şekilde veremiyorsa bir yere kadar gelebilirsiniz.
Seste de durum aynı bu şekilde. Temel seviye ses kartları yeterli diye şehir efsanesi bulunsa da durum hiç te böyle değil. tümleşik ses çipleri düşük ve yüksek (bas-tiz) frekansları vermede hiç başarılı değil. Dümdüz konuşan insan sesi dinlerseniz evet tümeleşik ses çipi gayet başarılı ama iş müzik dinlemeye gelince işler değişiyor.
Mobil cihazlar için ses çipi kaliteleri hakkında bilgim yok.

Formatlara gelince ses için en önemli şey stüdyonun sesi kaydedişi, mix-mastering dediğimiz zamazingo. Ses güzel bir şekilde kaydedilmişse 128 kbps bile olsa hala zevk verir. Bugün Sia'nın Cheap Thrills şarkısını dinlerken çok hoşuma gitti ve dinlediğim versiyon 96 KHZ 24 bit 81 MB lik FLAC dosya. Acaba 24 bit ve 96 KHZ sesi güzelleştiriyor mu yoksa Sia'nın sesinin çok güzel oluşu mu beni yanıltıyor diye internetten 320 kbps mp3 halini indirdim. Birebir dinledim. AE-5 Plus ses kartı ve Beyerdynamic DT-770 Pro ile çok çok az fark algıladım. Algıladığım farkı da çok zor algılıyorum 2 formatın aynı bölümünü defalarca dinliyorum tamamen ses odaklanmaya çalışıyorum vs. .
Yani iki dosyanın adlarını değiştirin insanların %99 u hangisi FLAC hangisi MP3 anlayamaz.

Sonra Cyberpunk 2077 nin sevdiğim şarkıları Dirty Roses ve Makes me Feel Better şarkılarını mp3 ile karşılaştırdım. Bu 2 şarkıyı seçme sebebim ses kalitesi olarak çok kaliteli olduklarını düşünmemdi. Bu 2 şarkının da 1600 ve 1700 kbps halleri ile 320 kbps hali arasındaki farkı algılayamadım.

Özellikle altını çizeyim Sia'nın şarkısının dinlediğim versiyon yaygın olarak dolaşan 16 bit 44.1 KHZ FLAC değil 24 bit 96 KHZ olan.
Yani 24 bit 96 KHZ de bile çok çok az fark varken 16 bit 44.1 KHZ farkı çok zor anlarsınız. Onun için de müziğe odaklanmanız yani müziğin keyfini almaktan ziyade "Critical Listening" kafasında olmak gerekiyor. Hani bazı insanlar vardır ya evdeki tozlara odaklanır. Ev aslında tertemizdir. Bazı insanlar gider şarkıcının kelimenin sonundaki harfi telaffuz ederken saniyenin binde birlik kısmında sesinin artık en son tonunun metalik çıkmasını yapaylık olarak algılar. Sonra sizi de tribe sokarlar acaba dinlediğim ekipman - format kalitesiz/yetersiz mi diye...

Sorun şu ki ses dediğimiz şeyde yukarı ölçekleme diye bir şey var. Yani siz 64 kbps sesi alıp 99999999999 kbps yapabiliyorsunuz.
Tıp kı 640x480 lik videoyu teorik olarak 8640x4320 yapabildiğimiz gibi. Haliyle insanlar zırt pırt her sesi 320 kbps ye yükseltiyor ve 320 kbps diye sunuyorlar. Bunlardan kalitesiz riplere denk gelen insanlar da basıyor feryadı mp3 çöp diyorlar.

Mesela Akon'un I'm Day Dreaming diye şarkısı var elimde FLAC versiyon. 1106 kbps olmasına rağmen ses kalitesi istediğim şekilde değil. Sanki +10 db amplify uygulanmış gibi. Şimdi bunu bir insana dinletin dinleyen kişi PCM modu çöp DXD candır diyecektir.
Aynı kişiye DXD modundaki kötü bir kaydı dinletin çıkıp DXD çöp tek çare DSD diyecektir. Bunun sonu yok...


Bir de yüksek kalite kulaklık olmadan ses kartı almak anlamsız diye bir şehir efsanesi dolaşıyor ortalıkta.
Kesinlikle palavra. Ses kartı bim a101 gibi marketlerin sattığı 40-50 liralık nonamed kulaklıklar dışında her şeyden gelen sesi güzelleştirir. Bim A101 gibi marketlerde satılan çok ucuz kulaklıklara da zaten lambalı amfi getirsen bile çaresiz kalacağını düşünüyorum. Zamanında 70-75 lira gibi paraya aldığım şu aralar 300-350 liralarda gezinen JBL C50 HI kulaklığımda bile A5 Plus ses kartımda sonuç muhteşem.
Ses kartım hakkında şunu söyleyeyim. Geçenlerde eyvah kulaklığım bozuldu diye korktum. O gene SoundBlaster Command uygulaması kapanmış equalizer iptal olmuş. Ses kartı (eq ayarı) olmayınca kulaklığımın bozulduğunu düşünüyorum 0 abartı ile söylüyorum.



Özet : Çok iyi ekipmanınız olması veya çok iyi kulağa sahip olmanız dışında Flac ile 320kbps MP3 (kötü rip değil gerçek kalite) arasında fark anlayabileceğiniz seviye değildir diye düşünüyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı