Rehber Araç-içi kamera (dash-cam) nedir?

*Merhaba; bu rehberin amacı, araç kamerası almayı düşünen fakat pek bilgili olmayan insanları genel olarak bilgilendirmektir. Ayrıca bu inceleme de bilgi edinmenize yardımcı olabilir.



Nedir bu araç kamerası?

Araç kamerası ya da araç-içi kameralar, (yurt dışında dash-cam olarak geçer) taşıtlara kalıcı olarak takılması için üretilmiş güvenlik kamerası türüdür. Çoğunlukla kullanım amacı, olası kaza durumlarında kişinin kendi hakkını savunabilmesi için kanıt oluşturmaktır.

Dünya'da araç içi kamera kullanımı zaten yaygınlaşmakta. Türkiye'de ise motosikletlerde ve ticari araçlarda (taksi, otobüs vb.) oldukça yaygın kullanılırken kişisel arabalarda kullanım hala az.

Günümüzdeki ekonomik kriz ve sosyal çürüme nedeniyle, kimse trafik sigortasının bozulmasını ya da hasarsızlık indirimini kaybetmek istemiyor. Dolayısıyla karşı taraf bariz suçlu olsa bile hatayı kabullenmeyebilir. Bu durumda polis çağrılır ve MOBESE kameralarına ya da çevredeki güvenlik kameralarına bakılabilir fakat şanssızsanız etrafta kamera/görgü tanığı olmayabilir. Bir de bunun üstüne kaza pozisyonu gibi ince detaylar kafa karıştırıcı ise kimin suçlu olduğu anlaşılmayabilir ve hatalı duruma düşebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabii böyle bir olayın başınıza gelme ihtimali ne kadardır tartışılır, ama gerçekten de gelirse alacağınız kamera sizi epey bir paradan kurtarır. Eğer böyle bir senaryoda çarptığınız araç otobüs ve taksi ise daha da çok paradan kurtulursunuz, ticari araçların tamirde kaldığı gün boyunca kaybettiği geliri hatalı taraftan talep etme hakkı var ve etmekten çekinmiyorlar da.

-

Bunun yanında, trafikte olası bir kavgadan caymak için de "arabada kamera var" demek de işe yarayabiliyor. Sonuçta kamera görüntüsü dediğimiz şey sadece sigortalar için değil, mahkemeler için de kanıt sayılacaktır ki, herşeyi baştan sona çekmiş bir kamera ile sonradan kayda başlamış bir cep telefonu arasında ciddi fark vardır. Özellikle hukuk karşısında.

Bu yüzden "medeniyetsiz" olarak tabir edilen kişiler bu güvenlik kameralarından korkarlar.


Kendi kullandığım kamera ile ilgili bir incelemem var, burada verdiğim teknik bilgiler gibi size biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir:

Teknik Genel Bilgiler:

  • Araç kameralarının, aracınız park halinde kayıt yapabilmesi için genelde bir powerbanka ya da hardware kit ile arabanın aküsüne bağlanması gerekmektedir, aküyü teknik olarak bitirmemeleri gerekiyor ama aracınız uzun süre yatıyorsa bitebilir. Yani sadece kamera alıyorsanız kameranın içinde pil olsa bile çoğu model park halinde kayıt yapmaz.

  • Ayrıca çoğu kameranın dahili hafızası yoktur, yani MicroSD kart almanız gerekmekte. Aldığınız kameranın çekim kalitesine göre(kameranın çözünürlüğü ve kaç kameralı olacağı) nasıl bir MicroSD kart alacağınızı belirlemeniz gerekli. SanDisk, Samsung, Toshiba gibi markaların V10 sertifikalı olanlar iş görecektir. Kamerayı her gün kullanıyorsanız, sürekli yazma ve silme işlemi yapacak kartınız, zamanla ömrünü doldurabilir.
Kameralar için özel tasarlanmış versiyonlar normalden daha pahalı olduğundan tercih etmeyebilirsiniz. Aradaki fiyat farkı:

  • Ön kameralar genelde 1080p/1296p/1440p/2160p gibi çözünürlüklere sahiptir. Ne kadar yüksekse, o kadar net görüntü elde edersiniz fakat çözünürlük arttıkça MicroSD kartınıza binecek yük artar ve daha yüksek boyutlu kartları tercih etmeniz gerekir.
Birçok incelemede kameranın plakaları ne kadar iyi okuduğuna bakılır fakat iyi markaların bile çoğu kamerası geceleri bunu başaramayabiliyor (arka kameralar farların parlamasından geceleri düzgün görüntü alamıyor bile). O yüzden bu konuya fazla takılmayın, özellikle bir şehirde yaşıyorsanız, vurup kaçacak aracın modelinin belirlenmesi yeterli olmalıdır.

  • Kameraların çoğu Siyah-Gri renktedir. Özellikle hırsızların kameranıza göz dikmemesi için bu renklerde olması daha iyidir.

  • Ön kamera dikiz aynasının tam önüne ya da dikiz aynasının sağ üst köşesine yapıştırılır. Bu şekilde yapıştırmak kamerayı daha iyi gizler. "Kamera olduğu belli olsun" isterseniz, dikiz aynasının altına yapıştırırsınız.

  • Kamera montajı biraz zahmetlidir, özellikle evet... kabloları gizlemek. Genelde kamera satın aldığınızda kutusunun içinden plastik bir levye çıkar, bu levye ile aracın döşemelerini aralayabilir ve kabloları ittirebilirsiniz. Biraz sürer ama kendiniz halledebilirsiniz.

  • Akü montajında ise genelde Fuse Tap kullanılır fakat bazı arabaların sigorta paneli çok dar olduğundan fuse tap kullanamazsanız bir elektrikçide montajı yaptırın. Mümkün olduğunca işini bilen bir elektrikçi bulmaya çalışın. Sigorta paneline güç harcayan bir cihaz takmak dikkatli yapılması gereken bir işlem.


Peki... Araç-içi kamera almaya karar verdiniz diyelim!

Ancak hangisini almanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Öncelikle, masraftan kaçmak istiyorsanız ve eski telefonunuz varsa, AutoBoy uygulamasını bir deneyebilirsiniz. Herhangi bir araç içi telefon tutucuyu ön konsola ya da ön cama takarsınız ve eski telefonunuz da yolu kaydeder.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.happyconz.blackbox

Satın almadan önce internette seçtiğiniz kamera hakkındaki incelemelere bakın derim.

En Alt Segment:

En ucuz ve güvenilir kamerayı arıyorsanız 70MAI 1S D06/M300'e bakabilirsiniz.


Tabii, daha ucuz Everest ve Piranha gibi markalar da var ancak bu cihazların ne kadar süre çalışacağı ve ihtiyacınız olduğunda gerçekten sorun çıkarmayacağı belirsizdir. O yüzden, bu kameralara incelememde yer vermiyorum.

Orta Segment:

Segmentleri aslında neye göre belirlediğimi bende bilmiyorum. :D Net fiyat koyarak da yapamam çünkü ürünlerin zamlanması muhtemel. Bu yüzden bu segmentin fiyat aralığı geniş olacak.

Sadece ön ve arkayı kaydedecek güvenilir bir kamera arıyorsanız, kendim kullandığım 70MAI A400'ü önerebilirim:

A200 modeli de yeni çıkmış ve fiyatı epey iyi, şimdi alacak olsam A400 yerine bunu alırdım:

360 markasını tam bilmiyorum fakat ülkemizde epey yaygın, o yüzden onu da önermemde sakınca yoktur diye düşünüyorum:

Viofo kaliteli kameralar üretir ve hem kalite hem de yazılımsal açıdan en iyilerindendir:

70MAI markasından ürünler:


Yüksek Segment:

Buna yeterince fazla para ayırabilirim diyorsanız, bu segmentin en iyisi Viofo diyebilirim, Viofo A229 Pro ve Plus (Pro ile tek fark 2K görüntü alması) piyasanın en iyisidir. Aksesuarları ile satın almayı düşünebilirsiniz:


70MAI'nin en yüksek modeli A810:


Ben bu incelemeyi yazdıktan sonra da yeni ürünler çıkabilir tabii, marka olarak bu markalara bağlı kalmanızı öneririm.
 
Son düzenleme:
Park kablosu alıyorsunuz, aracın sigortasından güç alıyor ve park halinde kayıt etmeyede yarıyor. Usb'den falan güç alırsanız kameranın park kayıt özelliğini kullanamıyorsunuz. Ayrıca bu kablonun üzerindeki ayar sayesinde aküyü bitirmiyor belli bir seviyeye düşerse gücü kesiyor.

Eki Görüntüle 2169071
Önerdiğiniz var mı link atabilir misiniz rica etsem?
 
Güzel bir rehber olmuş. Bir süredir düşünmekteyim bende ve rehberiniz sayesinde bilgi sahibi oldum.

Xiaomi'nin 70MAI modelini düşük bütçede önermişsiniz. Bilginiz varsa; ürünü ön cama yapıştırarak takıyoruz sanırım, sonrasında çakmaklığa bağlamak yeterli oluyor mu? Hafıza kartını takacağız ve kart dolduğunda geriye dönük kayıtları silecek anladığım kadarıyla, doğru mudur?
 
Hocam en üst ve en alt bütçeler için önerim yapılmış fakat orta düzey, F/P diyebileceğimiz ürünler varsa önerebilir misiniz lütfen?
 
Xiaomi'nin 70MAI modelini düşük bütçede önermişsiniz.
70MAI her bütçeye model üretiyor.

Bilginiz varsa; ürünü ön cama yapıştırarak takıyoruz sanırım, sonrasında çakmaklığa bağlamak yeterli oluyor mu?
Evet oluyor, ancak park halinde kayıt yapmaz ve çarpışma hissetmez.


Hafıza kartını takacağız ve kart dolduğunda geriye dönük kayıtları silecek anladığım kadarıyla, doğru mudur?
Hiçbir müdahaleye gerek yok. Kendisi silip tekrar kayıt ediyor. Mutlaka iyi bir markanın MicroSD kartını alın ve Class 10 olsun.

Hocam en üst ve en alt bütçeler için önerim yapılmış fakat orta düzey, F/P diyebileceğimiz ürünler varsa önerebilir misiniz lütfen?
70MAI'nin A500s modeli var. Viofo tarafında ise A119 V3 var.
 
70MAI her bütçeye model üretiyor.


Evet oluyor, ancak park halinde kayıt yapmaz ve çarpışma hissetmez.



Hiçbir müdahaleye gerek yok. Kendisi silip tekrar kayıt ediyor. Mutlaka iyi bir markanın MicroSD kartını alın ve Class 10 olsun.


70MAI'nin A500s modeli var. Viofo tarafında ise A119 V3 var.
Çarpışma algılama mevcut mu hocam bunlarda? Kusura bakmayın bayağı soruyorum ama kesinlikle hiç bilgimin olmadığı bir alan.
 
Çarpışma algılama mevcut mu hocam bunlarda? Kusura bakmayın bayağı soruyorum ama kesinlikle hiç bilgimin olmadığı bir alan.
Çarpışma algılama hepsinde var ama araç çalışırken. Park halinde biri çarptı kaçtı olayı için park kiti ile akü bağlantısı şart.

Park kitleri ayrı satılır.
 
70MAI her bütçeye model üretiyor.


Evet oluyor, ancak park halinde kayıt yapmaz ve çarpışma hissetmez.



Hiçbir müdahaleye gerek yok. Kendisi silip tekrar kayıt ediyor. Mutlaka iyi bir markanın MicroSD kartını alın ve Class 10 olsun.


70MAI'nin A500s modeli var. Viofo tarafında ise A119 V3 var.
Teşekkürler cevaplarınız için. Düşük bütçede önermişsiniz derken o bütçede bakıyorum anlamında demeye çalıştım.

Aracım C4 picasso ve start&stop var araçta, devreye girdiğinde kayıt almayı durdurur mu?

Şu 2 Xiaomi modeli arasında kaldım da aradaki 2 katı fiyat farkına değer mi sizce?


 

Geri
Yukarı