4000 TL E-Spor için sistem toplama

O yüzden 60 hertz ile 75 hertz arasındaki farkı görüyorum değil mi? Dostum insanları aşağılamadan önce bir düşün. Hertz nedir bir bunu araştır. Neden dikey eşitlemeyi açınca 200 kareye değil de 60 kareye sabitleniyor bunu bir anla. Tecrübesizsin diyor yahu. :) 10 senedir 75 hertz monitör kullanıyorum ne zaman 60 hertze çeksem kasıyor gibi oluyor. Adamlar aynı kareyi vermesine rağmen boşa 144 hertz çıkarıyor(!) İleride de boşa 240 hertz çıkacak değil mi? Bu kadar tecrübeli insanlar boşa 144 hertz tavsiye ediyor zaten. Sana göre onlar da tecrübesiz. :) Profesyonel elektronik sporla uğraşanlara 60 hertz monitör ver oyunda ping var zanneder o denli sıkıntı daha fare imlecini hareket ettirirken bu farkı anlıyorsun. Sadece daha yumuşak olur diyor zaten kare sayısı arttığı için görüntü yumuşak geliyor yani yorumunda tezat var kelimeleri değiştirip akıcılık yok gibi gösterme yumuşak görüntüden kastın ne? Saniyede 60 kare gösteren monitör 200 kare gösterecekmiş.
 
O yüzden 60 hertz ile 75 hertz arasındaki farkı görüyorum değil mi? Dostum insanları aşağılamadan önce bir düşün. Hertz nedir bir bunu araştır. Neden dikey eşitlemeyi açınca 200 kareye değil de 60 kareye sabitleniyor bunu bir anla. Tecrübesizsin diyor yahu. :) 10 senedir 75 hertz monitör kullanıyorum ne zaman 60 hertze çeksem kasıyor gibi oluyor. Adamlar aynı kareyi vermesine rağmen boşa 144 hertz çıkarıyor(!) İleride de boşa 240 hertz çıkacak değil mi? Bu kadar tecrübeli insanlar boşa 144 hertz tavsiye ediyor zaten. Sana göre onlar da tecrübesiz. :) Profesyonel elektronik sporla uğraşanlara 60 hertz monitör ver oyunda ping var zanneder o denli sıkıntı daha fare imlecini hareket ettirirken bu farkı anlıyorsun. Sadece daha yumuşak olur diyor zaten kare sayısı arttığı için görüntü yumuşak geliyor yani yorumunda tezat var kelimeleri değiştirip akıcılık yok gibi gösterme yumuşak görüntüden kastın ne? Saniyede 60 kare gösteren monitör 200 kare gösterecekmiş.
Akıcılık derken bahsettiğim şey oyunun kasma-kasmama hissiyatı. Yumuşaklık derken bahsettiğim şey görüntünün daha az kırılması sonucu oluşan hareket esnasında daha düzgün görüntüler. 10 senedir aynı monitörü kullandığın için algılayamıyorsun sen tabi. 75 Hz monitörü 60 Hz'e çekersen o görüntü tabi kötü olur. Kafan basıyordur umarım 75 Hz monitörü 60'ta kullanma ile 60 Hz monitörü 60'ta kullanma arasındaki farkı. Vsync açık olunca 60'a sabitlendiği için 200 FPS'de de 60 görürsün diye bir şey yok kafana iyi yerleştir bunu. O Vsync kapatma seçeneği süs niyetine durmuyor. Tecrüben yok diye boşa demiyorum sana. 75 Hz monitörde 75 FPS'nin altı kasma hissiyatı uyandırır. 60 Hz monitörde ise 60'ın altı kasma hissiyatı uyandırır. Ama ikisinde de 80 FPS aynı akıcılıkta görünür. 75 Hz monitörde kırılma oranı daha az olacağı için ekrana yansıyan görüntü bir nebze daha yumuşak görünür. 144 Hz monitörde kırılma oranı bu ikisine oranla çok daha az olacağı için görüntü çok daha tatmin edici olacaktır. Eğer 144 FPS'nin altına inerse kullanıcı, kasma hissiyatı başlar. Bu arkadaşın BF veya CoD gibi oyunları oynamayacağını nereden biliyoruz? Ekran kartı saniyede 144'ten daha az kare işlemeye başlayınca adam diyecek ki "Bu görüntü neden kasıyor gibi oluyor?". Millete artislik yapmadan önce bir şeyler öğren. Bilgin olmadan konuşuyorsun. Tecrübesizsin ve öğrenmeye çalışmıyorsun. Sorunun bu. Kırılma ile kasma hissiyatı arasındaki farkı öğren öyle gel. Git 60 Hz monitöre bakarak örneğin 80 FPS'ye sabitleyerek lol oyna ve bir de kendi monitöründe yap bunu, arada kasma farkı olmadığını görürsün. 75 Hz daha düzgün bir görüntü verecektir bunu inkar etmiyorum tabi. Biri monitör önerirken sana ekran kartını kıs demiyor. Sen o profesyonel oyuncu dediğin adamların PC'lerinde kullandığı GPU'ları biliyor musun? Dengesiz sistem önerisi yapıyorsun, biri bir şey önerince GPU'yu kısıp hemen monitörü arttırma derdine düşüyorsun sonra da tecrüben olduğunu mu düşünüyorsun? Al karşına 144Hz monitörü, 70 FPS civarında oyun oynamaya çalış bak bakalım ne kadar oynanabilir olacak. Bir de o 70 FPS civarını 75 Hz monitörünle dene. Demeye çalıştığım şeyi o zaman anlarsın. Ha eğer diyorsan ki "bunu yapmama gerek yok", o zaman bu konuda ne kadar bilgisiz olduğun gayet açık bir şekilde ortaya çıkar. Ben 300 FPS ile 60 FPS arasındaki farkı 60 Hz monitörde rahatlıkla fark ediyorum. League Of Legends'ı asla Vsync ile oynayamam ama monitörüm 60 Hz. Arada devasa bir akıcılık farkı var 60 Hz olmasına rağmen. Aç dene. Denemeden laf yapma burada. Ayrıca bu adamın sadece League Of Legends oynayacağını sanmıyorum. Sadece CS:GO oynayacağını da sanmıyorum. Bu adam bir sisteme 4000 TL ayırıyorsa eminim performans da istiyordur. Ben bu arkadaşın yerinde olsam 75 Hz 500-600 TL'ye monitör alır, sisteme RX 480 veya GTX 1060 takar, monitörüme 100 Hz'e kadar overclock yaparım. 1 MS olması şart ama onu belirteyim.

Ekleme: Eğer gerçekten sadece CS falan oynanacaksa 144 Hz monitör + RX 470 tercih etmek kötü bir seçim olmaz tabi.
 
Son düzenleme:
Öncelikle şunu söyleyeyim burada tavsiye ettiğim sistem dengesiz değil. Sen abartarak "750 Ti koyuyorsunuz" diyorsun. Hiç öyle bir şey yok RX 470 ya da RX 480 3000 liraya da rahat sığar. Hadi onu geçtim ben her türlü oyunu denedim. Sen Lol'ü nasıl oynuyorsun bilmiyorum ancak ben arkadaşın dizüstü bilgisayarında kendi bilgisayarımdan daha yüksek kare alıyorum ancak "bu ne biçim görüntü" diyorum çünkü görüntü ne akıcı ne de düzgün bir görüntü. Yırtılmadan geçilmiyor. Hatta kareyi sabitlediğimde ekranda yırtılma olmadığı için daha "yumuşak" ve daha akıcı bir görüntü alıyorum. Benim monitörü de 75 hertz ve 60 hertz iken 80'e aldım ve arada yine fark var. Masa üstünde fare imlecini hareket ettirirken bile bu fark anlaşılıyor daha neyin aynı olmasından bahsediyorsun. He bir de şunu belirteyim 75 hertz monitörü 100 hertz almak çok zor. Bozulma riski var hadi onu geçtim sinyal girişlerinde dikey yenileme hızı var analog ve dijital şeklinde bazı monitörlerde bu 83 hertz oluyor bunun yukarısına çıkarsan görüntüde bozulmalar olabilir. He 100 hertz olacağına garanti veriyorsan alsın 500 liraya monitör 3500 liraya da sistemini kursun hatta önemliyse ekipmanına da bütçe ayırsın.
Tecrüben yok diye boşa demiyorum sana. 75 Hz monitörde 75 FPS'nin altı kasma hissiyatı uyandırır. 60 Hz monitörde ise 60'ın altı kasma hissiyatı uyandırır. Ama ikisinde de 80 FPS aynı akıcılıkta görünür. 75 Hz monitörde kırılma oranı daha az olacağı için ekrana yansıyan görüntü bir nebze daha yumuşak görünür. 144 Hz monitörde kırılma oranı bu ikisine oranla çok daha az olacağı için görüntü çok daha tatmin edici olacaktır. Eğer 144 FPS'nin altına inerse kullanıcı, kasma hissiyatı başlar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Buyurun Youtube'da videolar en fazla 60 kare olduğu için ağır çekimde göstermiş. Yoksa bu farkı çıplak gözle de görürsün. Bahsettiğin o aynılık hiç bir şekilde yok. V-sync kapalı hayvan gibi yırtılmadan bunu anlarsın ikisi de 270 fps. He bir de o kasma hissiyatından da bahsedeyim. Burada da tezat var açıklamayacağım onu sen yazını iki kere okursan anlarsın. Her neyse bahsedeyim şu kasma hissiyatından. V-sync açık olduğu zaman görüntü ekrana sırayla gelir ve eğer hertz değerinden düşük gelirse yani 60 yerine 50 fps alırsan bir sahnede görüntü de "stuttering" yani kekeleme olur 50 kareyi 20 kare gibi görürsün çünkü dikey eşitleme açık ve görüntü sırayla geliyor 10 kare atlandığı için görüntü çok ağır gelir. Ancak dikey eşitleme açık kalmasın görüntüyü 70 kare yapın 75 hertz monitöre gelen kare sayısı 70 olur diğerinde de 70 gibi olur ancak hertz değerini geçtiği için sürekli kırılma olur. 60 devire 70 görüntü sokarsan ekranda yırtılma olur. Videoyu izlersen zaten 144 karede daha az yırtılma oluyor bunun sebebi 270 kare 144 kareye biraz daha "rahat" sığması. Zaten görüyorsun yani 144 hertz 60 hertze nazaran daha az atlamalı. Saniyede verilen görüntü sayısı daha yüksek olduğu için lütfen 144 hertz monitör 60 hertz monitörden daha fazla kare versin. Bir şey daha söyleyeyim oyunlarda dikey eşitleme kapalı gelir yani dikey eşitlemeyi açarsın kapatmazsın o dikey eşitlemeyi süs olarak oraya koymamışlar. :) Onu oraya kapatmak için koymamışlar açman için koymuşlar. Lol oyunu v-sync açık bir şekilde gelmiyor. Bir de amacın ne senin? Beni tanıyor musun sen? Neyine bilgisiz olduğun ortaya çıkar bilmem ne? Forumda bile sizin gibiler yarış yapıyor. Bu cümle nedir az rahat ol kasma kendini. Birisini aşağılamak için 40 takla atıyorsun. Benim bilgisiz olup olmadığımı nereden biliyorsun da böyle bir yazı yazıyorsun?
Ha eğer diyorsan ki "bunu yapmama gerek yok", o zaman bu konuda ne kadar bilgisiz olduğun gayet açık bir şekilde ortaya çıkar.
Hadi diyelim bilgisizim burada güya ortaya çıkacakmış ne yapacaksın? Fotoğrafını çekip çerçeveleyecek misin? "Bak bu adam bilgisiz foyasını ortaya çıkardım." Gözünü seveyim az rahat ol yahu. Şurada yardımda bulunuyoruz senin yaptığın işe bak. 10 senelik monitörde sorun çıktı tamirden gelsin tekrar çok dikkatli bir şekilde söylediğini yapacağım. Tabi ki 75 hertz iken daha akıcı olacak da senin gönlün olsun. :)

Bir de tecrübesizsin deyip deyip duruyorsun profile baktım 31 yaşındaymışsın. Bu kadar görmüş geçirmiş iken hala birisinin yanlışını kovalamak üzücü. (n)

@Yusuf Ensar Ertan
Konuya açıklık getirebilir misiniz? Gerçekten konu çok uzadı "acaba?" dedim yani. Gerçeği neyse öğrenelim hadi ben bilgisizim karışmıyorum. :)
 
Vay anasını yether e destek veriyorum ve şu çok önemlidir git herhangi bir profesyonel bir e spor oyuncusunun monitörüne bak veya internette araştır e spor nedir 144 hz monitörün avantajları nedir diye bir araştır kardeşim ben de önceden senin gibi düşünüyordum ama araştırınca öğrendim yazmaya kalksam büyük ihtimalle bi 25 dk sürer sen bir 5 dk video izlersen sorun çözülür diye umuyorum inşallah en kısa sürede gerçeğin farkına varırsın:uyan::mutlu:
 
Arkadaşın kafası ile baktığımızda 144 hz monitör alanlar afedersiniz ama salak oluyor ki bu kesinlikle yanlış. Yüksek hz yüksek keyif.
 
240 hertz geliyor. Şimdi 200'ü geçti ya televizyonlardaki motion flow ile karıştıracaklar onlar yalan kareyi kopyalıyor diyecekler. :D

Arkadaşın mantığına göre 30 hertz ile 60 hertz arasında da fark yok.

Şu an kullandığım ekranda 60 hertz var ve 24 hertz ile test ettim oyunu en düşük ayarlara getirdim ve 24 hertz 300 kare iken 60 hertz 300 kare ile arada devasa fark var. Birisinde oyun kasıyor diğerinde kasmıyor. Hatta yırtılmalar olduğu için dikey senkronizasyonu açtığımda daha akıcı oluyor. Kareyi 60 hertz iken 80'e sabitledim oyun daha da kötü oldu. Yırtılma arttı. Senkronizasyon açık değilken sabit kare alınca daha da kötü oluyor. Belki o yüzden 60 hertz ile 75 hertz arasındaki farkı görmemişsin. Çünkü senkronizasyon olmadan kareyi sabit yapınca hem değişken kare almıyorsun hem de senkronizasyon olmadığı için ekranda yırtılmalar oluyor.
 
Konudaki mesajlar çok uzun olduğu için etiketlendiğim sırada cevap veremedim, ancak fırsat buluyorum.

@Manyyak özet olarak söylüyorum, yanlış konuşuyorsunuz.
144 Hz monitör daha yumuşak bir görüntü deneyimi sağlar ama 144 Hz monitör ile 60 Hz monitördeki 200 FPS'nin akıcılığı farklı olmaz.
Yanlış.
75 Hz monitörde 75 FPS'nin altı kasma hissiyatı uyandırır. 60 Hz monitörde ise 60'ın altı kasma hissiyatı uyandırır.
Yanlış. 60 Hz monitörde 30 FPS'de oyun oynamak nasıl kasma hissiyatı uyandırmıyorsa bu da aynı olur.
Eğer 144 FPS'nin altına inerse kullanıcı, kasma hissiyatı başlar.
Külliyen yanlış.
Al karşına 144 Hz monitörü, 70 FPS civarında oyun oynamaya çalış bak bakalım ne kadar oynanabilir olacak. Bir de o 70 FPS civarını 75 Hz monitörünle dene.
İkisi de aynı olacak. Hayatında hiç 144 Hz görmemiş birine, bir 75 Hz monitör bir de 144 Hz monitörde sabit 70 FPS oyun oynat, ikisinin de aynı olduğunu söyleyecektir. Ama 144 Hz monitörde 144 FPS oyun oynat, sonra 144 Hz monitörde 70 FPS oyun oynat, oyun takılıyor diye başlık açar burada. Oyun takılmıyor, sen rahata alıştın.
Eğer gerçekten sadece CS falan oynanacaksa 144 Hz monitör + RX 470 tercih etmek kötü bir seçim olmaz tabi.
Sonunda doğru bir şeye rastladık.

@DemonDamage dostum, siz @Spontune 'in sözünü dinleyin. Madem e-spor odaklı sistem istiyorsunuz, önceliğiniz 144 Hz monitör olmalı. Oynadığınız oyunlar güncel kartların en düşük modeliyle bile 200-300 FPS'de oynanıyor, yani 144'ün altına inme gibi bir ihtimal yok. Ancak The Witcher 3 gibi okkalı oyunlarda 144 Hz'e ulaşamayabilirsiniz, en azından ultra ayarlarda. Ona da zaten bu bütçe yeterli değil, ek olarak amacınız dışında kullanım oluyor. Arkadaşın önerdiği sistemi topladıktan sonra Witcher'da niye 200 FPS vermiyor diye yakınacağınızı sanmıyorum. Bilirsiniz zaten öyle bir oyunda bu sistemle performansın ne seviye olacağını.
 
Arkadaşı rapor ettim yanlış bilgilendirmeden fakat hiç bir şey olmadı. Zaten burada yanlış bilgilendirme değil olayı mübalağa ederek benim önerimi başka yere saptırması sorun. Yani RX 480 ile RX 470 arasında ne kadar fark olabilir 75 hertz sınırda kalmaya değer mi? Monitörün de ne kadar uzun ömürlü bileşen olduğunu herkes bilir. 10 senelik monitör devirdim bir silkindi bana mısın dedi sadece. Şu an tamirde 2-3 güne belki düzelir. Ekranda tek bir tane bile ölü piksel olmadı 10 sene boyunca. Bir de panelde sorun çıkmadı arada bir açılıyor onun kartında sorun var galiba onu değiştirirse sorun kalmayacak. Bilgisayara sürekli yükseltme yapabilirsin. Ama monitörde satmak zorundasın ve bazen düzgün fiyata satmak için çok uğraşırsın.
 
Konudaki mesajlar çok uzun olduğu için etiketlendiğim sırada cevap veremedim, ancak fırsat buluyorum.

@Manyyak özet olarak söylüyorum, yanlış konuşuyorsunuz.

Yanlış.

Yanlış. 60 Hz monitörde 30 FPS'de oyun oynamak nasıl kasma hissiyatı uyandırmıyorsa bu da aynı olur.

Külliyen yanlış.

İkisi de aynı olacak. Hayatında hiç 144 Hz görmemiş birine, bir 75 Hz monitör bir de 144 Hz monitörde sabit 70 FPS oyun oynat, ikisinin de aynı olduğunu söyleyecektir. Ama 144 Hz monitörde 144 FPS oyun oynat, sonra 144 Hz monitörde 70 FPS oyun oynat, oyun takılıyor diye başlık açar burada. Oyun takılmıyor, sen rahata alıştın.

Sonunda doğru bir şeye rastladık.

@DemonDamage dostum, siz @Spontune 'in sözünü dinleyin. Madem e-spor odaklı sistem istiyorsunuz, önceliğiniz 144 Hz monitör olmalı. Oynadığınız oyunlar güncel kartların en düşük modeliyle bile 200-300 FPS'de oynanıyor, yani 144'ün altına inme gibi bir ihtimal yok. Ancak The Witcher 3 gibi okkalı oyunlarda 144 Hz'e ulaşamayabilirsiniz, en azından ultra ayarlarda. Ona da zaten bu bütçe yeterli değil, ek olarak amacınız dışında kullanım oluyor. Arkadaşın önerdiği sistemi topladıktan sonra Witcher'da niye 200 FPS vermiyor diye yakınacağınızı sanmıyorum. Bilirsiniz zaten öyle bir oyunda bu sistemle performansın ne seviye olacağını.
Doğrusu alacağım sistemi karar veremedim. Konu karışık olduğundan dolayı ve kavgalardan dolayı konunun kapatılmasını arz ederim. Yeni konu acarsam ban yeme riski yoktur değil mi? Çünkü ikinci konum bu ve konularda ağır tartışmalar cıktı.
 
Sürekli yeni konu açmanıza gerek yok, bir tane bir şeyden anlamayan boş konuşan biri dışında size verilen tavsiyeler gayet yerinde. Siz böyle her bir tane boşboğaz bir şey yazdı diye yeni konu açarsanız daha çok konu açarsınız.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı